Nadir görülen dev fare ilk kez canlı olarak fotoğraflandı

Leila

Global Mod
Global Mod
Solomon Adaları’ndan biri olan Vangunu’daki yerli halk, ağaç kesenlerin yaşam alanını yok etmesi nedeniyle sayıları azalmış olmasına rağmen, Hindistan cevizini çiğneyebilen nesli tükenmekte olan dev bir farenin orman ağaçları arasında hâlâ yaşadığı konusunda ısrar ediyordu.

Daha önce hiçbirinin canlı olduğu belgelenmemişti. Ancak Zaira Köyü halkının haklı olduğu ortaya çıktı.

Melbourne Üniversitesi ve Solomon Adaları Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar yakın zamanda yerel topluluğun yardımıyla Vangunu dev faresinin veya Uromys vika’nın fotoğraflarını çekti.. Dünyadaki en nadir kemirgenlerden biridir ve Vangunu yaşadığı bilinen tek adadır.

Araştırmacılar, Vangunu sakinleri tarafından Vika olarak adlandırılan sıçanın, sıradan bir sıçanın en az iki katı büyüklüğünde, yaklaşık 18 inç boyutunda olduğunu ve bunun yarısının kuyruğunun olduğunu söyledi. Gözlemler 20 Kasım’da Ecology and Evolution dergisinde yayınlandı.

Vangunu Adası’nın güneybatısındaki Guadalcanal Adası’ndan Solomon Adaları Ulusal Üniversitesi’nden Kevin Sese, Zaira topluluğuyla işbirliğinin fareyi bulmanın anahtarı olduğunu söyledi.

“Bilgi insanlarladır. Onlar yerel bilginin koruyucularıdır” dedi gazetenin kıdemli yazarlarından Bay Sese. “Onlar olmasaydı kameraları nereye yerleştireceğimizi bilemezdik.”

Araştırmacılar, kullandıkları yem türünü, uzun süre bekletildiğinde çürüyen fıstık ezmesinden susam yağına değiştirdiler. Yemin bırakılmasından sadece birkaç gün sonra fareler ortaya çıkmaya başladı.

Altı ay boyunca makalenin yazarları dört farklı farenin 95 fotoğrafını çekti.

“Gerçekten şok oldum ve hayrete düştüm çünkü söylediğim gibi bunu birkaç kez denedim ve sadece siyah fareler gördüm” dedi Dr. Çalışma makalesinin baş yazarı, Melbourne Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Tyrone Lavery.

Bu ilk kez değil Dr. Lavery farenin fotoğrafını çekmeye çalışıyor.

Kendisi ve başka bir araştırmacı, 2010’dan 2015’e kadar kamera tuzakları, alüminyum kutu tuzaklar, spot ışıkları ve içi boş ağaçlara yönelik aktif aramalar kullanarak yoğun araştırmalar yaptı ancak herhangi bir Vika bulamadı.

Daha sonra Dr. Lavery, 2015 yılında, ağaç kesicilerin yaşadığı ağacı kestikten sonra ölen bir Vika faresinden ilk DNA örneğini topladı. DNA’yı ve kafatasını Avustralya, Yeni Gine ve Solomon Adaları’ndaki diğer kemirgenlerle karşılaştırarak bunun yeni bir tür olduğunu gösterdi.

Ancak yıllar sonra bu, türün hâlâ hayatta olduğunu kanıtlamaya yetmedi.

Dr., Zaira’nın ormanlık alanının 2010 Solomon Adaları Korunan Alanlar Yasası kapsamında koruma alanı olarak tanınması için uzun süredir mücadele ettiğini söyledi. Lavery. Görüntüler Vika’nın hâlâ orada olduğunu gösterdiğine göre bunun köyün konumunu güçlendireceğini umduğunu söyledi.

Farenin hayatta kalmasının, besin zincirinin bir parçası olduğu yerel ekosistem için önemli olduğunu söyledi. Ayrıca sözlü tarihi fareden bahseden ve farenin ormanın neresinde olabileceğine ve ne tür yemişler yediğine dair ipuçları veren Zaira halkı için kültürel bir öneme sahip.

Bununla birlikte, uluslararası ticaret verileri için bir veri görselleştirme aracı olan Ekonomik Karmaşıklık Gözlemevi’ne göre, kerestecilik, dünyanın en büyük 12. ham kereste ihracatçısı olan Solomon Adaları’nın ekonomisinin uzun süredir önemli bir parçası olmuştur.

Bilim adamları, ağaç kesmenin adaların çevresine zarar verdiğini söylüyor.

Bay Sese, “Zaire halkının ormansızlaşmanın adanın diğer bölgeleri üzerindeki etkisinin de farkında olduğunu düşünüyorum” dedi. “Ve bence onların ormanı koruma isteğini artıran şeylerden biri de bu.”