Mazın ne demek ?

Damla

New member
**Mazın Ne Demek? Bunu Duyduysan, Artık Gerçekten “Maz” Olmuşsun!**

Merhaba forum ahalisi!

Şu hayatta bazen öyle kelimeler çıkar ki karşımıza, anlamını anlamadan bir köşeye koyarız. Ama bir gün, bir yerde, bir insanla karşılaşırsınız ve o kelimeyi hayatınızda ilk kez duyar, bir anda “Bu ne ya?” diye düşünürsünüz. İşte bugünün konusu da tam olarak böyle bir kelime: **Maz**.

Evet, evet! *Maz* diyorum, “Mazın” demiyorum, *Maz*. Ve hala “bu ne ya?” dediğinizi duyuyorum. O zaman gelin, bu esrarengiz kelimenin anlamını ve hayatımıza kattığı anlamları birlikte çözmeye çalışalım!

**Maz: Sadece Bir Kelime Mi, Yoksa Bir Yaşam Tarzı Mı?**

Bir gün, arkadaşım Kerem’le çay içiyorduk. Çay demleyip gelene kadar giydiği tişörtle bir fotoğraf çekti, ve tabii bir de ne yaptı? “Maz” yazıp paylaştı! O an, ciddi bir şekilde “Maz mı? Ne o?” diyerek hemen soru yağmuruna tuttum. İşin komik yanı, Kerem de hiçbir şekilde bana açıklama yapmadan şunu söyledi:

– “Maz, daha fazlasını anlatmak için bir kelime. Eğer anlamıyorsan, belki de *maz* olmuşsundur!”

Tabii, bu açıklama bana pek bir şey ifade etmedi. Sonra öğrenmeye karar verdim. Çünkü anlamadığım bir kelimeyle yaşamak, biraz da korkutucu olabiliyor. Herkes “Maz” derken, ben bu kavramın dışına mı çıkıyorum diye düşünmeye başladım.

**Maz Ne Demek? Erkek Gözüyle, Pratik ve Hızlı Çözüm!**

Şimdi, erkekler olarak çözüm odaklı düşünmemiz meşhurdur, değil mi? İşte tam da bu yüzden, Kerem’in söylediği *“Maz olmuşsunuz”* lafı beni derinden düşündürdü. Hemen ne olduğunu çözmem gerekiyordu! Bir internet araştırması yapıp, bu kelimenin anlamını bulmalıyım.

*Maz*, genelde bir şeyin fazla olduğu, biraz fazlasıyla kendini gösteren durumu tanımlamak için kullanılıyormuş. Aynı zamanda, bazen çok fazla özgüvenli ya da abartılı bir hal içinde olmak da *maz* olmak anlamına geliyormuş. İşte erkekler için tam bir çözüm önerisi: Eğer bir konuda sürekli olarak fazlasını yapıyorsanız, “Maz olmuşsunuzdur!” Mesela, çok fazla şaka yapan birine bakıp, “Baba, sen tam bir maz’sın!” diyebilirsiniz.

Bu durumu “maz” olmanın pratik çözümüne oturtacak olursak, bence bu kelime çoğunlukla bir kişiye karşı yapılan hafif ama eğlenceli bir eleştiridir. Yani bazen bir arkadaşınıza “O kadar çılgınsın ki, maz olmuşsun!” demek, hem neşeli bir yaklaşım olabilir, hem de ona “Hadi ama, biraz sakinleş!” demek için harika bir yol olabilir. Yani, *maz* olmak, aşırılığın getirdiği bir işarettir.

**Maz: Kadın Gözüyle, Derin Bir İlişki Anlamı?**

Şimdi, ben biraz da Serap’a sordum. O, gerçekten bu kelimeye daha derin bir açıdan yaklaşabileceğini düşündü. Kadınlar, genellikle kelimelere anlam yüklemekte oldukça başarılıdırlar. Onlar için her şey bir ilişki şekli, bir anlam taşıyan bir kelimedir. “Maz” kelimesi de Serap için, yalnızca bir “fazlalık” değil, aynı zamanda bir anlam taşır.

Serap’a göre, *“Maz”*, birinin çok fazla ego gösterdiği, hatta bazen samimi olmaktan uzaklaştığı bir durumu simgeliyor. Yani bu kelime, sadece eğlencelik bir laf olmaktan çok daha fazlası olabilir. Mesela, bir arkadaşının sürekli olarak aşırı kendini ön plana çıkarması, biraz dikkat çekmeye çalışması, Serap’ın gözünde “maz olmak” demekti.

Serap şunu da söyledi:

– “Evet, bu kelime komik ve eğlenceli ama bir de dikkat etmemiz gereken yönü var. Kimi zaman insanlar, neyi neden yaptığına bakmadan sürekli olarak bir şeyin fazla gösterişini yapabiliyorlar. İşte o zaman ‘Maz olmuşsun!’ diyorum.”

Kadınlar, her zaman ilişkisel bakarlar. *Maz* olmak, bazen bir ilişkideki dengeyi bozan, fazlalık oluşturan bir durumu anlatır. Yani, fazla gösteriş, gereksiz egolar, ilişkilerde bazen sıkıntı yaratabilir.

**Maz Olmak Ne Kadar Eğlenceli Olabilir?**

Şimdi, ben tam anlamıyla *maz* olmanın güzelliklerinden bahsetmek istiyorum. Çünkü, evet, bu kelime bazen fazlalık gibi görünse de, bir arkadaşınızın “Maz olmuşsun!” demesi, aslında eğlenceli ve neşeli bir yaklaşım olabilir. Kim demiş fazlalık kötü olur diye? Her zaman fazlalık bazen yaşamı daha eğlenceli, daha renkli hale getirebilir.

Mesela, bir hafta sonu bir arkadaş grubunuzla dışarıda eğlenceli bir aktivite yapıyorsunuz. Herkes bir şekilde normal ve sakin takılıyor, ancak bir kişi var ki... O kişi, tam bir “maz!” Hem güleryüzlü, hem komik, hem de tamamen abartılı! O kişiyle olmak, her zaman renkli, her zaman heyecanlı. İşte, bu tür “maz” karakterler, sosyal ortamları gerçekten canlandırırlar.

Ama tabii, her şeyin bir dengesi olmalı. Fazla “maz” olanlar, bazen ciddiyetten uzaklaşabiliyor. Bu yüzden, *maz* olmanın da bir sınırı vardır. Biraz dikkat, biraz denge! Ama yine de, “Maz” demek bazen sadece eğlenceli ve arkadaşça bir yaklaşımdır.

**Sonuç: “Maz” Olmaya Hazır Mısınız?**

Şimdi bu kadar konuşmadan sonra, eminim siz de “Maz” kelimesiyle daha tanışık oldunuz. Kim bilir, belki de bir gün siz de arkadaşlarınıza “Maz olmuşsun!” diyerek onlara neşeli bir takılma fırsatı sunarsınız.

Sonuçta, *maz* olmak, hayatın fazlalıklarını, renkli anlarını kucaklamak gibidir. Ama abartıya kaçmak da bazen sizi “maz” yapabilir. O yüzden eğlenceli kalın, ama bazen biraz da derinleşin! Hem erkekler hem de kadınlar olarak, *maz* olmanın keyfini çıkarın, ama biraz dikkatle!