1 milyar dolarlık bağış, Bronx'taki bir tıp fakültesinde ücretsiz eğitim sağlayacak

Leila

Global Mod
Global Mod
Wall Street'li bir finansçının 93 yaşındaki dul eşi, Bronx'taki bir tıp fakültesi olan Albert Einstein Tıp Fakültesi'ne 1 milyar dolar bağışladı ve bu bağışın tüm öğrencilerin gelecekteki öğrenim masraflarını karşılamak için kullanılması talimatını verdi.

Bağışçı Ruth Gottesman, Einstein Üniversitesi'nde eski bir profesör olup, burada öğrenme güçlükleri üzerine çalışmış, bir tarama testi geliştirmiş ve okuryazarlık programlarını yönetmiştir. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir eğitim kurumuna yapılan en büyük hayırsever bağışlardan biridir ve büyük olasılıkla bir tıp fakültesine yapılan en büyük bağıştır.

Servet, Warren Buffett'ın himayesi altındaki ve Buffett'ın kurduğu holding olan Berkshire Hathaway'in ilk yatırımcılarından biri olan Sandy olarak bilinen merhum kocası David Gottesman'dan geldi.

Bağış, yalnızca büyüklüğü nedeniyle değil, aynı zamanda şehrin en fakir bölgesi olan Bronx'taki bir tıbbi tesise fayda sağlaması açısından da dikkate değer. Bronx'ta erken ölüm oranları yüksek ve New York'un en sağlıksız ilçesi olarak kabul ediliyor. Son nesilde birkaç milyarder, şehrin en zengin bölgesi olan Manhattan'daki tanınmış tıp okullarına ve hastanelere yüz milyonlarca dolar bağışladı.

Dr. Gottesman, bağışının yeni doktorların kariyerlerine genellikle 200.000 doları aşan tıp fakültesi borcu olmadan başlamalarına olanak sağlayacağını söyledi. Ayrıca öğrenci topluluğunun tıp fakültesine gitmeye maddi gücü yetmeyen kişileri de kapsayacak şekilde genişleteceğini umuyordu.

Kocası First Manhattan adlı bir yatırım şirketini yönetirken, Dr. Gottesman'ın prestijli Einstein Tıp Fakültesi'nde uzun bir kariyeri vardı ve bu kariyeri 1968'de psikoeğitim hizmetleri müdürü pozisyonunu kabul etmesiyle başladı. Uzun süredir Einstein'ın Mütevelli Heyeti üyesidir ve şu anda Başkanıdır.

Son yıllarda Dr. Sağlık sisteminin baş yöneticisi olarak tıp fakültesine ve ona bağlı hastane Montefiore Tıp Merkezi'ne başkanlık eden çocuk doktoru Philip Ozuah. Kocasının ona bıraktığı parayla ne yapacağını düşünürken bu dostluk ve güvenin büyük rolü oldu.

Cuma günü Morris Park semtindeki Einstein kampüsünde yapılan bir röportajda Dr. Ozuah ve Dr. Gottesman'a bağışın nasıl gerçekleştiğini ve bunun Einstein tıp öğrencileri için ne anlama geldiğini anlatıyor.

2020'nin başlarında ikili, Florida'nın West Palm Beach kentine sabah 6'da yapılan bir uçuşta yan yana oturdu. İlk defa saatlerce birlikte vakit geçiriyorlardı.

Çocuklukları hakkında – kendisinin Baltimore'da, yaklaşık 30 yıl sonra Nijerya'da – ve ortak noktalarından bahsettiler. Her ikisinin de eğitim alanında doktoraları vardı ve kariyerlerini Bronx'taki aynı tesiste ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelere yardım ederek geçirdiler.

Dr. Ozuah, eyalette tek bir kişiyi bile tanımadığı New York'a taşındığını ve tıp fakültesinin zirvesine yükselmeden önce Güney Bronx'ta toplum doktoru olarak yıllarını geçirdiğini anlattı.

Havaalanından ayrılırken Dr. O zamanlar henüz 90 yaşında olmayan Ozuah, Dr. Kaldırıma yaklaştıklarında Gottesman kolunu tuttu. Ona el salladı ve “kendi adımına dikkat etmesini” söyledi, diye hatırladı gülerek.

Birkaç hafta içinde koronavirüs dünyayı durma noktasına getirdi. Dr. Gottesman'ın 90'lı yaşlarındaki kocası yeni patojene yakalandı ve kocasının vakası hafifti. Dr. Ozuah, onu Bronx'un en büyük hastanesi olan Montefiore'ye götürmek için Rye, N.Y.'deki Gottesman House'a bir ambulans gönderdi.

İlerleyen haftalarda Dr. Ozuah, tam koruyucu kıyafetleriyle, Bay Gottesman iyileşene kadar çifti kontrol etmek için günlük ev ziyaretleri yaptı. Dostluk böyle gelişti dedi. “Yaklaşık üç hafta boyunca muhtemelen her günümü Rye'da onu ziyaret ederek geçirdim.”

Yaklaşık üç yıl önce Dr. Ozuah Dr. Gottesman tıp fakültesinin mütevelli heyetine başkanlık edecek. Bu işi daha önce yapmıştı ama yaşı göz önüne alındığında şaşırmıştı. Bu hareketin ona aslan ve fare masalını hatırlattığını söyledi Dr. Ozuah, aslanın farenin hayatını bağışlaması durumunda farenin ona “Belki bir gün sana yardım ederim” dediğini anlattı.

Hikayede aslan kibirle gülüyor. “Ama Phil 'ha, ha, ha' demedi” dedi gülümseyerek.

Para

Dr. Gottesman'ın kocası 2022'de 96 yaşında öldü. “Benim haberim olmadan, bana Berkshire Hathaway hisselerinden oluşan bir portföy bıraktı” diye hatırladı. Talimatlar basitti: “Uygun gördüğünüz her şeyi yapın” diye anımsıyor.

Bunu düşünmek çok yorucuydu, bu yüzden ilk başta bunu yapmadı. Ancak çocukları onu çok fazla beklememesi konusunda cesaretlendirdi.

Mirasa odaklandığında ne yapmak istediğini hemen fark ettiğini hatırladı. “Einstein öğrencilerine ücretsiz ders almaları için fon sağlamak istedim” dedi. Bunu uzun vadede gerçekleştirmek için yeterli para var, dedi.

Yıllar boyunca düzinelerce hevesli Einstein tıp öğrencisiyle röportaj yapmıştı. Öğrenim ücreti yıllık 59.000 dolardan fazla ve birçoğu tıp fakültesi borçlarıyla mezun oluyor. Okula göre, öğrencilerinin neredeyse yüzde 50'sinin mezun olduktan sonra 200.000 dolardan fazla borcu vardı. New York City'deki diğer tıp fakültelerinin çoğunda yeni doktorların yüzde 25'inden azının bu kadar borcu vardı.

Einstein'ın birinci sınıftaki tıp öğrencilerinin neredeyse yarısı New York'lu ve yaklaşık yüzde 60'ı da kadın. Einstein Üniversitesi'ndeki mevcut tıp öğrencilerinin yaklaşık yüzde 48'i beyaz, yüzde 29'u Asyalı, yüzde 11'i Hispanik ve yüzde 5'i siyah.

Gelecekteki öğrencilerin kariyerlerine borç yükü olmadan başlayabilmelerinin yanı sıra, yaptığı bağışın aynı zamanda daha geniş bir yelpazedeki doktor adaylarına tıp fakültesine başvurma fırsatı vereceğini umuyordu. “Önemli tıp öğrencilerimiz var ama bu, ekonomik durumları tıp fakültesine gitmeyi düşünmeyecek kadar çok sayıda öğrenciye de kapı açacak” dedi.

“Bu hediye konusunda beni bu kadar mutlu eden şey de bu” diye ekledi. “Sadece Phil'e yardım etmekle kalmayıp, aynı zamanda Montefiore ve Einstein'a da dönüştürücü bir şekilde yardım etme fırsatım var ve bunu başarabildiğim için hem gururlu hem de alçakgönüllüyüm.”

Dr. Gottesman Dr. Ozuah'a Aralık ayında büyük bir hediye vereceğini söylemek için başvurdu. Ona aslanla farenin hikâyesini hatırlattı. Bunun farenin anı olduğunu açıkladı.

“Birisi 'Sana tıp fakültesi için dönüştürücü bir hediye vereceğim' derse ne yapardın?” diye sordu.

Muhtemelen üç şey vardı, dedi Dr. Ozuah.

“Öncelikle” diye başladı, “parasız eğitim alabilirsin…”

“Yapmak istediğim şey bu” dedi. Diğer fikirlerden hiç bahsetmedi.

Dr. Gottesman bazen merhum kocasının onun kararı hakkında ne düşüneceğini merak ediyor.

“Umarım gülümser ve kaşlarını çatmaz,” dedi gülerek. “Ama bana bunu yapma fırsatını verdi ve bence o mutlu olur, umarım öyledir.”

Einstein öğrenim ücretini kaldıran ilk tıp fakültesi olmayacak.

2018 yılında New York Üniversitesi tıp öğrencilerine ücretsiz ders vermeye başlayacağını duyurdu ve başvurularda artış görüldü.

İsim

Dr. Gottesman bağışına onun adını eklemekte tereddüt etti. “Kimsenin bilmesine gerek yok,” diye hatırladı Dr. Ozuah ilk açıklamasını hatırlıyor. Ama Dr. Ozuah başkalarının onun hayatını ilham verici bulabileceği konusunda ısrar etti. “Burada kendini tamamen başkalarının iyiliğine adamış ve övgü ya da takdir istemeyen biri var” dedi Dr. Ozuah.

Dr. Ozuah, adınızı bir tıp fakültesine veya hastaneye ekleme oranının belki de Dr. Gottesman'ın bağışıydı. Cornell Tıp Fakültesi ve New York Hastanesi artık Citigroup'un eski başkanı Sanford Weill'in soyadını taşıyor. New York Üniversitesi'nin tıp merkezi, Home Depot'un kurucularından Ken Langone'nin adını aldı. Her iki adam da yüz milyonlarca dolar bağışta bulundu.

Ama bu Dr. için bir şart. Gottesman'ın hediyesi, Einstein Tıp Fakültesi'nin adının değişmemesini sağlıyor. Görelilik teorisini geliştiren fizikçi Albert Einstein, 1955'te açılan tıp fakültesine adını vermeyi kabul etti.

Adının rakipsiz olduğunu belirtti. “Lanet bir ismimiz var; Albert Einstein'ımız var.”